måndag 13 april 2015

Snabb lösning eller surdeg med glädje!



VS


På mitt jobb med funktionshindrade barn märker jag att man ofta vill ta den "enkla vägen". Helger innebär pizza ofta och de färdiga degarna används i stor utsträckning. Visst ,skönt att lägga ut den, stryka på tomatsås, topping och ost och in i ugnen(som tar längre tid är de vill påskina i reklamen). 
DET VAR JU DET DÄR MED TID!!!!
Vad tjänar vi och till vilket pris?

Dags för lite middag hemma för lillgrabben som fyller 10. Vi blir 3 familjer och innan de kommer ska vi hinna med kalas för kompisar. Jag har ledigt tid på morgonen då vi inte ska iväg förrän 12.
Fram med degblandaren i med ljummet vatten 1 liter, en nypa jäst eller surdeg och spelt(eller ekovete går fint)lagom till lös deg och 1 dl olja, kör den i 12 minuter(tar en kopp kaffe till) i med salt(gärna havssalt)2-3 tsk kör den 5 minuter till.
Denna ska vara riktigt lös! Olja dina  händer och lägg degen i stora fryspåsar. In i kylen! Klart. Nu ligger denna tills vi kommer hem vid 16 och har surat till sig och jäst fint.
Vi hjälps åt att skiva upp saker som ska vara på. När gästerna kommer  får alla baka sin egen pizza och lägga på vad de vill medan vi skrattar åt mjöl på näsan och fåniga former. 
 Nästa gång vi gör  pizza har jag egna tomater och egen basilika och paprika  att pryda skapelsen med.
Jaha hur gick kampen? Ja snabbkittet vann nog i tid och möjligen i pris!
Men hemmavarianten hade:
mindre ekologiskt avtryck
85% ekologiska råvaror mot  0%
mycket bättre smak
och det bästa av allt: 
tiden nyttjade vi till gemenskap vilket gör att vi inte behövde jaga tiden överhuvudtaget, den ingick liksom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar