torsdag 12 mars 2015

Är det kokta fläsket stekt eller hur fan ska det gå?

Denna sammanvävning av råvaror skapar i min värld perfektion. Fläsksida från vår lokala naturbetesgris, saltas i 2 dygn (10% saltlag)vi saltade 3 kilo men 2 kilo hamnade i röken och blev bacon. Stek fläsk, ta upp en stund, i med minst 2 stora lökar gärna mer, stek de lagom gyllengosiga, lägg tillbaka fläsket och häll på grädde. Låt puttra! Saltet från fläsket, den karamelliserade löken och fettet i grädden smälter samman till en ljuvlig härdsmälta!

Men hörrni ska vi inte försöka handla fläsket lite mer sällan och låta djuren få gå fritt i skogen? På 20-30 år har industrin förvandlat maten till produkter som tillverkas i fabriker. Så även köttet med resultatet, sämre smak, sämre näring och miljö och djurskyddsproblem. Dessutom kommer detta inte att funka längre när oljan och fosforn tar slut. Är det inte läge att börja resan tillbaka några decennier och göra om göra rätt?

Jag har valt att göra resan och att även professionellt 
jobba med just maten och att den ska vara det den är och inte en massa påhitt i förpackningar. I helgen var det uppstart i kursen Hållbar utveckling i praktiken på Färnebo folkhögskola. Där ska jag få medel och hjälp att få till projekt som blir verkliga och ska göra riktigt nytta. Jag fick besöka gården där vi ska lära oss allt om getter, mjölkning och ystning. Full killning var det och det kryllade av små söta killingar. Dessa getter går ute hela tiden men kan gå in en stund när killingarna är nya!

Nä,det kokta fläsket behöver inte vara stekt, vi måste bara äta det med måtta och se till att det är det bästa!

Tips:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar