Här är det alltså inget konstigt med spagettin utan på ordet och färgen.
Från wikipedia:
Dinkel (Triticum spelta), även gammelvete, speltvete och spelt, är ett slags vete med högt innehåll av aminosyror, spårämnen, vissa vitaminer och mineraler, såsom kisel. Dinkel innehåller cirka 13 procent protein, 62 procent kolhydrater, 8,8 procent fibrer och 2,7 procent fett.[källa behövs]
Speltvete är inte någon av de allra äldsta vetesorterna, men dyker upp redan under mellanneolitikum. Liksom övriga hexaploida vetesorter med 42 kromosomer uppkom dinkel genom en korsning mellan emmer och Treuddigt borstvete. Många moderna vetesorter har sitt ursprung i speltvetet, som idag främst odlas i Tyskland och Schweiz.[1] Det tros ha sitt ursprung i Mellanöstern, men ursprunget är omtvistat.[2][3] Under medeltiden odlade man dinkel i Schweiz, Tyskland och Tyrolen. Dinkel har under de senaste hundra åren ersatts av vanligt vete. De senaste åren har dinkel dock blivit mer populärt, på grund av det inte kräver lika mycket gödning som vanligt vete. Dinkel trivs i mager och kalkrik jord och odlas med framgång på bland annat Gotland.
Kanske det vetet vi äter idag som borde vara konstigt?
tips:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar