tisdag 30 juni 2015

Geten det nyttiga djuret! Lite lagomt!


 Så mycket köttsnack nu att man inte orkar lyssna på det längre. För mig är det mest bakom datorsnack om klimatet hit och klimatet dit.  Djurrätts aktiva lever rövare överallt i sociala medier om att vi ska rädda hela världen på en gång och alla ska sluta med sin köttkonsumtion pronto! 

Nä, bättre göra än förgöras. Inget blir gjort bakom en dator rent praktiskt! Varför inte göra en paj? Vegetariskt får det bli då vi inte äter kött alla dagar i veckan. Inte heller äter vi fulskinka på mackan på morgonen, vi tycker att ost och ägg räcker långt.  När vi väljer kött är det såklart Svenskt naturbete som gäller . Vettsta gård levererade ett par lådor av deras frigående black angus denna vecka.  Vi köpte även gris från granngården som de tog med. Allt slaktas på ett litet slakteri med ett fantastiskt hantverk i styckningen. Ingen stress för djuren är det heller då de kör  dit 2 i taget. http://www.vettstagard.se/

Gör en valfri pajdeg. Jag använder riktigt ekosmör, mjöl, grahamsmjöl och ngn matsked vatten. Låt vila en stund och kavla eller kläm ut i en form. Förgrädda 10 minuter.
Går ut till varmbänken för spenaten går snart i blom och måste användas. Spenat och lite lök får fräsa i olja lite lagomt svettigt. Tärnar upp getfeta som jag gjorde på min hållbarhetskurs i österfärnebo vid förra träffen. Lägger dem på lite  lagomt avstånd!
Getter är världens mest använda kött, men inte i Sverige. Tack och lov är det på uppgång igen. 
Det är ett riktigt nyttig kött och mjölken är fantastisk till snabba ostar men även till mögel och andra lagrade. Tar du en tur i sommar norr om sthlm så kan du gärna hälsa på Maria och Robert på Larspers Gård och krama getter, köpa ost eller honung. En fantastisk del av vårt Sverige! Lite lagomt!

Tillbaka till pajen, i med äggstanning och låt den glida in i ugnen medans du går ut och mediterar en stund. Jag passade på att grädda bröd precis innan så min ugn var varm. Väldigt lite klimatpåverkan här! Nej jag räddar inte hela världen på en gång, men jag ser till att allt jag gör lever i samklang där jag bor. Då kan man unna sig en fantastisk entrecoté ibland och sin egen getfeta! Och vi och vår natur mår bra av det! 

Och allt är lite lagomt!!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar